PROGRESIVNA MIŠIĆNA

Nakon naše teme o tome kako da prepoznate anksioznost kod sebe ili drugih, želim sa vama da podelim ovu fenomenalnu tehniku koju možete da radite sami kod kuće kad god za to osetite potrebu. Bitno je da znate da ova tehnika ne rešava prave probleme koji izazivaju anksioznost već je prva pomoć za smirivanje uma i tela kod anksioznih napada, unutrašnje nelagode, uznemirenosti, nervoze itd. Kako se ona izvodi?

Udobno se smestite u ležeći ili sedeći položaj. Neka vam dlanovi budu okrenuti na gore i budu pored tela. Uzmite par uzdaha , izdaha i zažmurite ako vam to prija.

Tehnika je laka i jednostavna. Sve što treba da uradite je da stisnete određeni deo tela dok udišete, zadržite vazduh koliko vam prija, a zatim opustite određeni deo tela uz dva puta duži izdah.

Redosled i spisak delova tela na kojima se radi je:

1.            Šake- uz udah stisnete svoje šake, zadržite dah koliko vam prija i zatim kroz dva puta duži izdah opustite svoje šake. Svu pažnju u tom momentu usmerite u osećaj u tom delu tela. Osetićete kako ste već malo smireniji i opušteniji. Zatim pređete na sledeći deo tela.

2.            Biceps- udah, pritisnete svoj biceps tako što podignete svoje ruke prema ramenima i stisnete. Zatim ide opuštanje uz dva puta duži izdah i pažnja ostaje na bicepsu.

3.            Triceps- ovo ćete izvesti tako što ćete uz udah svoje laktove utisnuti snažno u naslon ili podlogu. Zadržite dah koliko prija i uz dva puta duži izdah opustite taj deo tela.

4.            Čelo- uz udah naborate svoje čelo kao da se bečite. Zadržite dah i uz dva puta duži izdah i opuštanje čela vidite kakav je osećaj u tom delu tela

5.            Nos- uz udah napravite facijalnu ekspresiju kao da ste ljuti. Naborajte nos najviše što možete a zatim uz duplo duži uzdah opustite i proverite osećaj u ovom delu tela.

6.            Usta- stisnite gornju o donju usnu uz udah i zadržite dah koliko prija, uz izdah opustite i proverite osećaj u ovom delu tela.

7.            Vrat- stisnite svoje zadnje zube tako da osetite da se vratne žile naprežu. Uz izdah opustite i osetite kakav je osećaj u ovom delu tela.

8.            Grudi/Leđa- odgurnite se laktovima o naslon ili podlogu tako da što više izvijete svoja leđa. Uz izdah osvestite osećaj u ovim delovima tela.

9.            Stomak- stisnite svoje trbušnjake kao kad proveravate da li imate 6pack. Uz uzdah proverite osećaj u njima.

10.          Noge- stisnite cele noge sa butinama, zadnjicom i listovima uz uzdah. Kada budete izdahnuli osetite opuštanje ovih mišića.

11.          Listovi- ovo ćete izvesti tako što ćete fleksirati svoja stopala, uz izdah proverite osećaj u svojim listovima.

12.          Stopala- stisnite svoje prste na stopalima kao balerina. Zadržite a zatim uz izdah osvestite osećaj u ovom delu tela.

Ovo je tehnika progresivne mišićne relaksacije koja će vam pomoći da svoju uznemirenost umirite. Moram da istaknem da ukoliko osećate visoke nivoe anksioznosti, ova tehnika može da vam pomogne ali je neophodno da sa svojim terapeutom radite na pravom uzroku anksioznosti. Ova tehnika nije zamena za psihoterapiju.

Vaša iskustva nakon urađene tehnike slobodno mi pišite u komentarima. Radujem se vašem fidbeku.

Želim vam srećan i uspešan rad!

3 Comments

  1. Meni je ova tehnika vrlo korisna. Jedino ja počnem sa opuštanjem od stopala.
    Takođe, ako previše razmišljam o mogućem problemu, pa mi je to uzrok anksioznosti, pomogne mi da slušam muziku pomoću slušalica dok se tako opuštam. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s